Sejarah Ringkas

Posted by penulis bebas On Wednesday, January 11, 2012 0 comments

Pasukan: Kelantan Football Association

Gelaran: Kijang Emas, The Red Warriors

Diasaskan: 1946

Stadium: Stadium Sultan Muhammad IV

Pengurus/Jurulatih: Azman Ibrahim / Peter James ButlerPENCAPAIAN
 Juara Liga Super: 2011
 Naib Juara Liga Super:
 2010

 Juara Liga Perdana: 2000
 Naib Juara Piala FA: 2009, 2011
 Juara Piala Malaysia: 2010
 Naib Juara Piala Malaysia: 1955, 1970, 2009
 Juara Piala Sumbangsih: 2011

SEJARAH
 
Sebagaimana kelab kelab dan persatuan bolasepak lain, Kelantan adalah Persatuan Bolasepak yang beraksi dalam liga utama Malaysia dan berpangkalan di Kota Bharu , mewakili negeri KELANTAN.
beberapa tahun kebelakangan ini menunjukkan pencapaian yang memberangsangkan untuk pasukan KELANTAN, setelah berjaya keluar dari zaman suram, Kelantan terus menuju puncak kegemilangan dengan menjuarai liga perdana seterusnya layak beraksi dalam liga super malaysia.

Dengan pemain dan jurulatih yang silih berganti... kemuncak kejayaan Kelantan adalah dengan menjuarai kejohanan paling berprestij di Malaysia ketika ini, Piala Malaysia pada tahun 201O dan menamatkan kempen liga super malaysia di tempat pertama pada tahun 2011.
Walaubagaimanapon, tidak semua mempunyai kenangan manis walaupon pasukan Kelantan telah mendominasi liga super, pasukan Kelantan juga tidak sunyi dari kontroversi kontroversi dengan karenah penyokong, pemain, pengurusan terutama dengan melibatkan FAM dan sampai satu ketika, kita pernah di arahkan untuk bermain di stadium berkecuali kerana kefanatikan penyokong sendiri.
Untuk musim 2012, dengan di barisi pemain berpengalaman dan pemain import , Kelantan bermula dengan mengecewakan apabila gagal mempertahankan Piala Sumbangsih apabila tewas kepada Negeri Sembilan yang seakan sudah menjadi musuh tradisi.

Namun demikian, barisan pemain telah menunjukkan aksi cemerlang dan melupakan insiden kekalahan kepada Negeri Sembilan dalam perlawanan pertama liga super 2012 dengan menjinakkan Singa Muda di kandang mereka sendiri.

0 comments:

Post a Comment